Míért Donovaly?


DONOVALY

Az Alacsony Tátra nyugati részén, a Besztercebánya (Banská Bystrica) – Rózsahegy (Ružomberok) főútvonalat körülölelő széles nyeregben, 850 méter tengerszint feletti magasságban, a Nagy-Fátra Nemzeti Park közelében található NAPANT védett övezetben fekvő magaslati üdülőhely fontos téli és nyári üdülőközpont.

A vidéken már a 17. században szénégető települések alakultak ki és a 18. század elején a besztercebányai bánya-birtokhoz tartozó területen megalapították Donovaly (magyar nevén Dóval) községet. A szénégető települések közigazgatási központjává vált (az első írásos megemlékezések 1710-ből származnak) és az itteni lakosok az erdőgazdaságokban és a felső-garammenti vasművekben találtak maguknak munkát. A 2. világháborúban itt volt a partizánok és a németek elől menekülők központja. Innen indultak az Alacsony Tátra hegygerincén át kelet felé.

Itt található egy 1825-ből származó, eredeti belső berendezéssel ellátott, klasszicisztikus stílusban épült templom és több gerendaház, melyek üvegezett verandái és pincéi a terepet igyekeztek kiegyenlíteni.

Donovalyt a hétvégi házak stílusára emlékeztető szétszórt házacskák jellemzik, amelyek a gyönyörű természeti szcenériával vegyülve üdüléshez és pihenéshez eszményi, varázslatos környezetet alkotnak. A Szlovákia közepén, az Alacsony-Tátra Nemzeti Park peremén fekvő falucska kedvező fekvése kedvez a vállalkozó-kedvű kirándulóknak az év minden évszakában. A túrázáson kívül többféle termálfürdő, barlang, kulturális és történelmi emlékmű meglátogatására is van lehetőség. A körülbelül 1000 m tengerszint feletti magasságban elterülő Donovaly egész évben széles körű lehetőségeket kínál a sportolni és szórakozni vágyóknak. A cselekvőkedvűek paragliding tanfolyamon sajátíthatják el a siklóernyőzés tudományát vagy kerékpáron (mountain bike) karikázhatják be a turista-útvonalakat. A turizmus ebben a falucskában a stabil hóviszonyoknak köszönhetően a téli hónapokban éri el tetőfokát, amikor Donovaly Szlovákia egyik legvonzóbb síparadicsomává válik.

A szépség Szlovákia területén Donovaly
mapa-donovaly-atrakcie-slovensko
Link: Interaktív térkép a környéken

TÉL

Donovaly egyike Szlovákia legjelentősebb síparadicsomainak. Síterepei a sízők minden csoportja – kezdők vagy az extrém síterepek kedvelői – számára egyaránt kiváló lehetőségeket nyújtanak.

A síterep legnagyobb látványossága a 2005/2006-os szezonban felépített új, hatszemélyes hibridüzemű sífelvonó amely a hatszemélyes ülőkéken és a kabinokban ugyanazon a drótkötélpályán egymás után szállítja a sízőket a Nová Hoľa hegyre (1360 m tengerszint feletti magasságban). Ezenkívül még sok sífelvonó áll a jelenleg 10 km gondozott síterepen a sízők rendelkezésére, amelyek megfelelő készenléti állapotát nagyteljesítményű gépek segítségével szakmailag jól kiképzett csapat biztosítja.

1998-ban hóágyúk telepítésével biztosították a Nová Hoľa, majd 1999-ben a kevésbé igényes vagy a turista-síelést kedvelő sízők számára kiváló feltételeket nyújtó Záhradište síterepeinek hóágyúzását is. Jelenleg 5 km síterep hóágyúzható.

Donovaly érdekes attrakciói közé tartozik a műmegvilágítás melletti esti síelés vagy diszkók rendezése a havon, a Mišúty-i benzinkút melletti természetes korcsolyapálya, a kutyaszánon való utazás, a siklóernyőzés, a tandem-repülés és más, havon megrendezett szórakoztató rendezvények.

A csaknem 30 km-es sífutó pályáival Donovaly kitűnő lehetőségeket kínál a sífutás kedvelőinek is. Télen a hegyi szolgálattal együttműködve biztosítani lehet a hegymászás, a skialpinizmus, a magashegyi turizmus vezetői tevékenységének a gyakorlását.

A téli Donovalyhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a rendszeresen megrendezett kutyaszán verseny. A mozgásból fakadó örömöt a SÍszervizek – sífelszerelés kölcsönzők és síiskolák biztosítják.

A téli szezon Donovalyn a szokásnak megfelelően december 1.-én kezdődik és április elején végződik. Márciusban ideális feltételei vannak egy jó tavaszi síelésnek, miközben gyönyörködni lehet a napfényben úszó, hóval borított természet csodálatos látványában.

11 km sílesikló pálya, 17 felvonó, 2 ülőkés drótkötélpálya.

Hóágyúzás, Snowboard park, Esti síelés, Sífutó pályák.

NYÁR

A nyári szezonban a rátermett és a kevésbé rátermett turisták is válogathatnak a számos kerékpár- és turista-útvonal, ösvény között. Donovalyn a pihenést és a csendet kedvelők is megtalálják a maguknak valót, gyönyörködhetnek a természet alkotta festői zugokban. A hegyi szolgálattal együttműködve biztosítani lehet a hegymászás és a magashegyi vezetői tevékenység alapvető ismereteinek elsajátítását. A 30 km-re levő Malinô Brdo Haliny nevű, hegymászás gyakorlására alkalmas szikláin csaknem 70 különböző nehézségi fokozatú út található.

A siklóernyős iskola Donovalyn már hagyomány. A festői környezet gyönyörű panorámáját a bátrabb látogatók a tandemes ejtőernyős repülés alkalmával csodálhatják meg. A bátortalanabbak a hibridüzemű drótkötélpályán felmehetnek a Nová Hoľára (1360 m tengerszint feletti magasság), ahol az Alacsony Tátra és a Nagy-Fátra hegyvonulatainak valamint a völgyekben, völgykatlanokban szétszórt falucskáknak csodálatos látványában gyönyörködhetnek.

A drótkötélpálya hossza 1325 m, a szintkülönbség 447 m. A hatszemélyes ülőkék és a kabinok alsó állomása 914 m tengerszint feletti magasságban, a Chata pod Magurou turistaház mellett van.

Barangolás közben a látogató megismerkedhet a juhtenyésztés fortélyaival a szabad természetben, meg lehet nézni, hogyan készül az eredeti juhsajt és közben a frissítőként ható juhtejet is meg lehet közvetlenül a pásztorszálláson kóstolni. Lehetőség van a napot tűz mellett, grillezés, szalonnasütés közben elbeszélgetve vagy a szabadban zajló éjjeli diszkón való részvétellel kedvünk szerint befejezni.